Dödliga grottor och höga torn när gubbspelare samlas i Göteborg

Den 24 till 26 augusti anordnades spelkonventet Gubbspel Galore 3 på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg. Det är ett spelkonvent som inriktar sig på figurspel som inte brukar spelas på de större konventen. Framför allt fokuseras det på spel som är hemmabyggda eller skapade som gemensamma projekt av spelföreningar.

Då jag bara hade möjlighet att vara med på lördagen så hann jag inte spela allt som jag skulle vilja ha spelat, men jag hann pröva på tre riktigt kul spel som jag kommer beskriva i den här och två följande bloggposter.

De som visar upp sina spel kommer från hela Sverige, men även Danmark och Tyskland. Varje år så har de även med en klassiker, ett gammalt spel som inte spelats på länge.

Årets klassiker var Magikergillets mäktiga mästartest. Det kommer från Borås, spelades första gången 1995, men har inte spelats sedan 2002. För några år sedan var det nära att hela spelet slängdes, men som tur var fanns det några som fortfarande mindes det och tog vara på det.

Spelet är en enorm konstruktion som är 2 meter hög, 1,2 meter bred och nära 4 meter lång. Man skulle helt klart kunna säga att det är ett stort spel. Spelet är gjort i 28 mm-skala och varje rum har en unik inredning. Då spelet innehåller en stor mängd magiska prov så omges det med väldigt mycket mystik och hemlighetsmakeri. Så spelarna vet aldrig något mer än den del de står i vid det givna tillfället.

Vad handlar då detta vidunder till spel om? Nio magiker som känner sig redo för att studera vidare till de högre nivåerna hos magikerskolan har samlats för att ta sig igenom denna gigantiska grotta för att få sin plats i skolan. Efter att ha gått och knatat hela dagen kommer de till sist upp till ingången på grottan. När de går igenom portarna så känner de hur all deras magiska kraft lämnar dem.

Där inne möts de av en av mästarna på magikergillet som förklarar reglerna för utmaningen: att komma ut på andra sidan grottan med en magisk stav i handen. Det låter inte så svårt. Sedan delar han ut tre stavar, en till de goda, en till de neutrala och en till de onda magikerna. Ajdå, bara tre stavar, då blev det lite svårare. Sedan kommer kallduschen, bara en magiker får komma ut ur grottan – och det finns en tidsgräns.

Nu står de tre spelare (däribland jag) som fått stavar (ett kvastskaft) och stirrar oroligt på de andra sex magikerna som mäter oss med blicken. Jag samlade snabbt de goda magikerna och vi bestämde att det viktigaste ändå var att en god magiker vinner och att vi måste kämpa tillsammans så länge vi kan för att klara oss.

Medan denna konversation pågår så traskar nekromantikern i gruppen ut genom en av de tre dörrar i rummet vi befinner oss i. Vi hör skrik, stön och höga vrål och de andra onda magikerna stänger snabbt dörren efter honom. Nekromantikerspelaren ser förvånad ut, spelledaren kommer till honom, tar hans magikerkort och ber honom lämna rummet, men säger att han kan skriva upp sig för att vara med nästa omgång om han vill (och tillägger lite diskret att han kanske kommer att klara sig längre då).

Vi andra tittar på varandra och inser att detta minsann är en dödlig plats, sedan utbrister någon: ”Men hade inte han en av stavarna?” Ajdå bara två stavar kvar.

Efter det började vi ta oss igenom grottan och löste flera olika problem, det var väldigt roligt och en hade lätt paranoid stämning. Tyvärr så blev jag den andre som strök med efter ett snedsteg som slutade i en lavagrop.

Men det var ju kul ändå.

Lämna en kommentar